Σάββατο, Μαρτίου 08, 2008

Το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ


Στα ίχνη του Ιππόδρομου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-07/03/2008)

Στα μέσα Απριλίου αρχίζει η γεωφυσική διασκόπηση στα εδάφη της Αρχαίας Ολυμπίας με σκοπό τον εντοπισμό του Ιπποδρόμου που είδε ο Παυσανίας τον 2ο αι. μ.Χ. αλλά είναι άφαντος για πολλούς αιώνες. Η έρευνα αυτή επρόκειτο να ξεκινήσει πέρυσι αλλά τους πρόλαβε η πυρκαγιά στην Ηλεία και τα σχέδια των αρχαιολόγων ματαιώθηκαν.
Τρεις έμπειροι γεωφυσικοί, που έχουν δουλέψει στο παρελθόν και στην Τροία, έχουν αναλάβει το έργο της γεωφυσικής διακόσπησης (επιτρέπει έρευνα σε μεγάλο βάθος) εκ μέρους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Την ευθύνη για το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα που αρχίζει έχουν ο υποδιευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου R. Senff και η προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ, Γ. Χατζή-Σπηλιοπούλου. Οδηγό στην αναζήτηση του μνημείου έχουν τις περιγραφές του Παυσανία, που αναφέρει ότι ο Ιππόδρομος βρισκόταν νότια του Σταδίου. Επρόκειτο για μια σημαντικότατη αθλητική εγκατάσταση με πολλά προσκτίσματα. Εκεί διεξάγονταν οι ιπποδρομίες και οι αρματοδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ακριβής θέση του μνημείου δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και οι αρχαιολόγοι υποθέτουν είτε πως καταστράφηκε από τον Αλφειό, όταν στον Μεσαίωνα η κοίτη του μετατοπίστηκε προς βορρά, είτε θάφτηκε κάτω από παχύ στρώμα άμμου. Μία ένδειξη πάντως για τον εντοπισμό του προσφέρει το κτιριακό συγκρότημα που βρήκε η Ζ' ΕΠΚΑ πέρυσι τον χειμώνα (2006-2007) νότια της εισόδου της Ακαδημίας της Ολυμπίας. Πιστεύουν πως σχετίζεται με το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, που ήταν στα νοτιοανατολικά του Σταδίου χτισμένο πάνω σε ύψωμα. Το χρησιμοποιούσαν οι θεατές για να παρακολουθούν τις αρματοδρομίες. Οι ερευνητές πήραν την άδεια του ΚΑΣ για να ψάξουν στα νότια και ανατολικά του Σταδίου γιατί εκεί υποθέτουν πως θα βρουν μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, όπως την περίφημη στοά του αρχιτέκτονα Αγνάπτου, την Αφετηρία, τον «Ταράξιππο» (θεότητα που προξενούσε ταραχή στα άλογα) και το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης. Ο Ιππόδρομος ήταν επιμήκης περί τα 780 μ. και πλατύς γύρω στα 320 μ. Είχε έναν στενόμακρο αγωνιστικό χώρο, που χωριζόταν κατά μήκος με ένα χώρισμα (λίθινο ή ξύλινο) σχηματίζοντας δύο διαδρόμους. Τα άλογα έτρεχαν στον ένα διάδρομο προς τα ανατολικά και στο τέλος του έμπαιναν στον άλλο με αντίθετη κατεύθυνση. Οι θεατές παρακολουθούσαν τους αγώνες από τεχνητά και φυσικά επικλινή επίπεδα, ενώ για τους κριτές υπήρχε ιδιαίτερη θέση. Η εκκίνηση γινόταν με ένα πολύπλοκο σύστημα, σύμφωνα με την αναλυτική περιγραφή του Παυσανία. Τα άλογα δεν στέκονταν σε ευθεία γραμμή. Σχημάτιζαν ένα ισοσκελές τρίγωνο με κτιστά χωρίσματα στις δύο πλευρές για τις θέσεις των αλόγων ή των αρμάτων. Στην κορυφή του τριγώνου υπήρχε ένα χάλκινο δελφίνι επάνω σε πάσσαλο και στη βάση του, μπροστά από τη στοά του Αγνάπτου, ένας βωμός επί του οποίου στηριζόταν ένας χάλκινος αετός. Εντός του βωμού εδραζόταν ο μηχανισμός τον οποίο χειριζόταν ένας εντεταλμένος γι' αυτή τη δουλειά. Τεντωμένα σχοινιά μπροστά στα άλογα εμπόδιζαν την εκκίνηση, η οποία άρχιζε με τη σταδιακή πτώση των σχοινιών, τη βύθιση του δελφινιού και την ύψωση του αετού. Όταν τα άλογα βρίσκονταν στην ίδια ευθεία, ηχούσαν οι σάλπιγγες και άρχιζε ο αγώνας. Κοντά στην αφετηρία ήταν στημένο το άγαλμα της Ιπποδάμειας, που κρατούσε την ταινία του νικητή
.

Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

«Απέριττη και σεμνή η Αφή της Φλόγας»


«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την κινεζική αντιπροσωπεία, για να παραλάβουν τη Φλόγα σε μια απέριττη και σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία, για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών»
Στις 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν το τελετουργικό της Αφής και η έναρξη της διαδρομή της Φλόγας.
«Τα προβλήματα ήταν μεγάλα, όπως μεγάλη ήταν και η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά του Αυγούστου. Παρ όλα αυτά τα αντιμετωπίσαμε», επισήμανε ο κ. Λιάπης.
Συνολικά, μέχρι σήμερα παραλήφθηκαν 38.000 φυτά (6 δενδρώδη και 18 θαμνώδη είδη). Οι εργασίες των γενικών φυτεύσεων στον Κρόνιο Λόφο, στον Κολοσάκα και στον Ζούνη ολοκληρώθηκαν, καθώς φυτεύτηκαν 30.270 φυτά, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι φυτεύσεις στα δυτικά του Αρχαίου Μουσείου.
Μένει η αυριανή ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης χώρου στο μνημείο ντε Κουμπερτέν.
Δενδροφύτευση των Ολυμπίων αντι για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη,ξεκίνησε τελικά τον Ιανουάριο και πανικόβλητοι προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το έργο ως της 24 Μάρτη,για την Αφή της Φλόγας.
Μαθαίνουμε δε, ότι τεράστια-παλιά-ελαιόδενδρα θα ξεριζωθούν από την Κρήτη για να φυτευθούν, εγχείρημα εξαιρετικά επισφαλές, τόσο για την επιωση των δένδρων όσο και για την κατάσταση των Ολυμπίων.
Διπλό έγκλημα; Αν αποδειχτεί ότι τα δέντρα αυτά ξεριζώθηκαν από την γη τους για να ‘εκπληρώσουν αποστολή αυτοκτονίας’ εν όψη της Αφής...Ύβρις!

Αντιγράφοντας και κάποια νέα αποτο περιοδικό Επαθλον

Με υπογραφή Ζαχοπουλου


«...Με το ΦΕΚ22/10/07 Αρ.2053 με υπογραφή του την 11/09/2007 σε συνεδρίαση του ΚΑΣ καταδίκασε το μοναδικό Νεολιθικό σπήλαιο στην Αλεπότρυπα και έκλεισε η ξενάγηση εντός του σπηλαίου,απολύοντας τα νεομανιατόπουλα,μειώνονταν τον τουρισμό στην Μάνη...».

Σαρώνει ότι δεν κάηκε...η Ιονία Οδός

«...Μέσα από τον κατεστραμμένο – προστατευόμενο – βιότοπο του Καΐάφα αποφάσισαν να περάσουν την Ιόνια Οδό,τροποποιώντας την προηγούμενη χάραξη και με τις ευλογίες μάλιστα του ΔΣ Δήμου Ζαχάρως.
Αυτό καταγγέλλει ο Συλ.Περβαλλοντικής Προστασίας Ζαχαρώς θεωρώντας προκλητική την απόφαση του ΔΣ. που ελήφθη με τη μορφή ‘κατεπείγοντος’πριν προλάβουν να ενημερωθούν οι πολίτες.
Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής του Πύργου καταγγέλλουν ότι η Ιονία Οδός περνάει μέσα από κατάφυτες περιοχές με υπεραιωνόβια πλατάνια ενώ γίνεται αλαλουμ και με τις προς απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες...»
Ας ελπίσουμε ότι η κατάφυτη περιοχή δεν θα θυσιαστεί στο βωμό της οδοποιίας


Οργή λαού στην Αρχαία Μεσσήνη


«...Στις 26 Αυγούστου 2007 (εν μέσω πυρκαγιών) ...ο τότε Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ κ Ζαχόπουλος συγκρότησε Επιτροπή για το νέο Μουσείο,έκανε αυτοψία και αιφνιδίως τέλη Οκτώβρη δημοσιεύεται σε εφημερίδες ότι προτείνεται για το νέο άλλη θέση χωρίς επαρκή αιτιολόγηση..»

Καιάδας

«...Αποκόλληση βράχων στον Καιάδα των Λακεδαιμονίων.Τόσους αιώνες στην ανεργία είπε να το κλείσει ο έρμος το μαγαζί. Κι όμως,έχω υπόψη μου ευάριθμη και σκανδαλωδών βαλαντίων υψηλή πελατεία με την οποία θα μπορούσε να κάνει χρυσές δουλειές και θεάρεστο κοινωνικό έργο...»...Ακόμα...


Ετοιμάζεται ο ΑΕΘΛΙΟΣ


«Ο ΑΕΘΛΙΟΣ προετοιμάζεται εντατικά για τον Ολύμπιο Δρόμο του 2008 .Οι Νομαρχίες και οι Δήμοι Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκάδιας, και Ηλείας στηρίζουν το διεθνούς εμβέλειας αθλητικό γεγονός που προβάλλει την χώρα και τον τουρισμό μας.
Η διαδρομή του διασχίζει περιοχές της βόρειας Πελοποννήσου και καταλήγει στους πυρόπληκτους τόπους της Ηλείας. Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως και τις 15 Απριλίου 2008,με την προϋπόθεση ότι έχουν τρέξει ένα αγώνα 100 χιλιομέτρων στην προηγούμενη 4ετία»
Ο ΑΕΘΛΙΟΣ χρειάζεται επίσης εθελοντές.
Πληροφορίες-Συμμετοχές 27460-323142,23005(κα Ζανίν Νικολάου)
e-mail:kchanias@sch.gr


Πεθαίνουν τα δελφίνια στον Κορινθιακό


«...Στην παραλία του Ριζόμυλου Αιγιαλείας βρέθηκε νεκρό, αρχές Φεβρουαρίου, ένα ακόμα δελφίνι ανθρώπινη απληστία και κερδοσκοπία δολοφονεί τον Κορινθιακό...»

Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

Τέλος στην προδοσία και την ασχήμια -Ανοικτή Επιστολή Μ. Θεοδωράκη

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμη και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπ ακούνε τυφλά τις εντολές της, Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος, μη υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα. Μετά θα έρθει η σειρά των « ατάκτων» της Νοτίου Αμερικής. Ένας άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στοίχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο την «Μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες U.C.K.Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί «επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της « Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με την δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, από όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι έλληνες.Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Η.Π.Α, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη. Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α στο Κόσσοβο, που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει, προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνον το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσόβου μπορεί να διεκδικήσει την δική της ανεξαρτησία. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των Η.Π.Α και για αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία. Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτής της φολοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί, όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χωρία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, τη Σερβία αλλά και τη Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Έτσι γυρίζοντας σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και είναι παραπάνω από τραγική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται, όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες, και αυτό γιατί φοβούνται, μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, για αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θάμασε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους. Όμως αφού το παιχνίδι είναι για μας έτσι και αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους, είμαστε εμείς και εμείς, ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας. Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο , την Θράκη ή την Ήπειρο;Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας εξυβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών, χάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας. Ας κλείσουμε τα σύνορα, ας σταματήσουμε τις οικονομικές και διπλωματικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους. Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες αν δεν ξεχνάμε από πόσες δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές.
Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα, 23/2/2008

Τα σχόλια είναι δικά σας